Waar is de beste stoel in een bioscoop, vooraan, midden of achteraan?

Als je aan bioscopen denkt, is het eerste waar je aan denkt de geur van films en popcorn, want het is de perfecte plek om een paar uur van de dag te ontsnappen en te genieten van komedie, drama, actie en romantiek. Het is gebruikelijk om dit te doen in het gezelschap van je partner, vrienden, familie, of nu alleen.

Dit is ongetwijfeld een geweldig entertainmentplan, maar we merken dat wanneer de meest geanticipeerde films uitkomen, mensen soms geen kaartjes kunnen kopen omdat alle plaatsen zijn uitverkocht of omdat ze niet blij zijn met de paar plaatsen die nog over zijn. Als je een goede centrale positie hebt, is je uitzicht gegarandeerd perfect, krijg je de beste meeslepende ervaring en zullen je nek en rug je dankbaar zijn. Daarom weten we zeker dat je veel tijd besteedt aan het uitzoeken welke stoel de beste is en of het echt je geld waard is.

Elke keer als filmfans een kaartje kopen, stellen ze zich de vraag. Wat is de beste plaats in een bioscoop? Is het beter om dichter bij het scherm te zitten of achterin de zaal? Is het midden altijd de beste optie? Hoewel elke bioscoopbezoeker een bepaalde voorkeur heeft wat betreft de locatie, is er een stoel die vanwege verschillende kenmerken de ideale stoel is om van een film te genieten.

Als je erin slaagt om een stoel op de juiste locatie te kiezen, zullen verschillende aspecten verbeteren, zoals een perfect zicht op het hele scherm, een meeslepende ervaring, plus je wordt niet onderbroken door kijkers die midden in de film de zaal verlaten.

Wat is de beste stoel in een bioscoop?

Bij het kiezen van de beste stoel in een bioscoop moet je niet alleen rekening houden met het zicht dat je op het scherm hebt, omdat andere factoren van invloed zijn, zoals de kwaliteit van het geluid en het gedrag van de andere bezoekers die zich in de nabijgelegen stoelen bevinden.

Wat de lijnen betreft, de beste locaties zijn tweederde voordat je het einde van de kamer bereikt, beginnend bij het begin – rij 1. Wat het stoelnummer betreft, is het altijd beter om in het middelste blok te zitten. Maar waarom is dat de positie die het mogelijk maakt dat Wat is de beste stoel in een bioscoop, de meest complete ervaring in een bioscoop? Het antwoord zit in het geluid.

Volgens Steve Martz, geluidstechnicus bij THX, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het high-fidelity-geluid dat in de meeste bioscopen wordt gebruikt, zijn de beste rijen om in te zitten tweederde vóór de laatste rij, gerekend vanaf de eerste rij stoelen. Dat wil zeggen, als de kamer in totaal 15 rijen heeft, zijn de beste zitplaatsen in het midden van rij zeven of rij 8.

Snipaste 2023 10 27 11 02 34

Hij legde uit: “De set microfoons die in de kamer zijn geïnstalleerd zodat het geluid hoorbaar is, creëert een effect dat betekent dat de rijen die zich op tweederde van het einde van de zaal bevinden, de rijen zijn waarin de film is het beste te horen. Niet te hoog, niet te laag. Op het perfecte niveau.”

De ingenieur gaf aan dat de technici die verantwoordelijk zijn voor de voorbereiding van het geluid in elke kamer het kalibreren met behulp van microfoons die zich op verschillende punten in de zaal bevinden. Het doel dat zij nastreven is een evenwichtige luisterervaring op de verschillende stoelen.

In elke bioscoop is er echter een hoofdmicrofoon die wordt gebruikt om de afspeelniveaus, luidsprekersynchronisatie en andere parameters aan te passen waarvoor één enkele locatie nodig is voor metingen en kalibratie. “Het bedrijf ontwerpt zo dat elke stoel een goede stoel is, maar de meeste mensen zouden er goed aan doen om dichtbij de hoofdpositie van de microfoon te zitten”, zei Martz.

Als algemene regel geldt dat de centrale microfoons zich op tweederde van de ruimte bevinden, beginnend bij rij 1. Een stoel in het midden van de ruimte zorgt er op zijn beurt voor dat de visuele en auditieve symmetrie behouden blijft. “Het vergroot in essentie ons perifere zicht”, voegde hij eraan toe.

cinema sound

Image from Trusted Review

Dit geluidsontwerp in de kamers zal een meeslepende ervaring creëren voor degenen in de middelste rijen, die geen enkel detail zullen missen van wat er gebeurt, iets wat belangrijk is omdat geluidseffecten essentieel zijn voor de verhalen, wat de filmkijkervaring zal verbeteren.

Over het algemeen zijn dit de eerste rijen die uitverkocht zijn, vanwege het comfort en de ervaring die ze vertegenwoordigen. Dus als deze stoelen al bezet zijn wanneer u kaartjes koopt, vermijd dan het kiezen van een stoel op de eerste rij, anders krijgt u nekpijn.

Wat gebeurt er in een IMAX-theater?

In het geval van IMAX-bioscopen verandert de situatie vanwege de manier waarop ze zijn gebouwd, omdat zowel het geluid als de kijkhoek niet substantieel veranderen van de ene rij naar de andere, omdat het scherm de hele muur beslaat en de stoelen zijn gelegen in stadionstijl, waardoor de kijker dichter bij het scherm komt en het geluid automatisch wordt gekalibreerd en uitgelijnd met een laser die voor de meeste stoelen hetzelfde volume bereikt.

Om deze redenen zal de ervaring overal hetzelfde zijn, omdat de kamers zo zijn ontworpen dat alle deelnemers een meeslepende ervaring kunnen hebben.

Is de prijs verschillend voor verschillende stoellocaties?

Bioscopen rekenen in de meeste gevallen verschillende prijzen voor verschillende zitplaatsen. Normaal gesproken zijn stoelen in het midden van het theater beter dan stoelen voorin. Bioscopen kunnen meer vragen voor die betere zitplaatsen, vooral voor grote films. Bovendien bieden sommige theaters speciale voorzieningen, zoals VIP-bioscoopfauteuils, VIP-bioscoopbedden of gereserveerde zitplaatsen, die ook van invloed kunnen zijn op de prijs van een ticket. Sommige theaters bieden mogelijk ook kortingen voor bepaalde groepen mensen, zoals studenten of senioren. Over het geheel genomen is het prijssysteem ontworpen om de inkomsten voor het theater te maximaliseren en tegelijkertijd een scala aan opties voor bioscoopbezoekers te bieden.

Hieronder vindt u de verschillende classificaties die AMC aan de stoelen in haar theaters zal geven.

Voordelige zichtlijnstoelen (blauw): Dit zijn de stoelen op de eerste rij van de kamers, en hun prijs is de laagste, maar dit gebied is exclusief voor “AMC Stubs”-leden.

Standaard zichtlijnstoelen (wit): Deze hebben de gebruikelijke prijs van een ticket.

Voorkeur zichtlijn (goud): Gelegen in het midden van de zaal zullen deze stoelen iets meer kosten dan de “Standaard” stoelen, maar wie aangesloten is bij de “AMC Stubs A-List” kan deze stoelen reserveren via geen kosten.

bioscoop zitplaatsen
bioscoop stoelen
bioscoop zitplaatsen
bioscoop stoelen